Home » Bestemmingen » Kenia » Maasai Mara

Maasai Mara

De Maasai Mara vormt samen met de Serengeti een groot ecosysteem. Naast eindeloze vlaktes met grasland zijn er rivieren, de Talek en Mara en enkele heuvelruggen in het Noordwesten en Noorden (Oloololo Escarpment).

Het wild life in de Maasai Mara is uitgebreid en gevarieerd. Maasai giraffe, big5 en  natuurlijk de migratie van de wildebeest en zebra’s.

De Mara is het leefgebied van de Maasai. De Maasai zijn nomaden en trekken met hun koeien en geiten rond, ook door delen van de Maasai Mara. Zij leven in co-existentie met het wild. Zij hebben een uitmuntende kennis van het natuurlijk gedrag van het wild en gebruiken dit om hun kuddes te beschermen tegen de predatoren.

In 2013 is een jonge Maasai een internationale held geworden met de uitvinding van zijn “lionlights”. Als jongetje van 12 hoedde hij ‘smiddags na school de koeien van zijn vader. Het boerderijtje van zijn vader ligt aan de grens met Nairobi NP. Het gebeurde regelmatig dat ’s avonds en ’s nachts de leeuwen uit het Nairobi NP de koeien van zijn vader als prooi op aten. Hier was hij heel boos over. Maar als hij met een zaklantaarn de koeien ook in de avond/nacht bewaakte kwamen de leeuwen niet. Dit vond hij opmerkelijk. Hij concludeerde dat als de leeuwen een bewegend licht zagen, dat ze dan mensen vermoedden en daarom hun prooi elders gingen zoeken. Met behulp van een oude accu en ledlampjes van de fietsenmaker knutselde hij voor een klein bedrag flikkerende lichtjes. Het werke de leeuwen bleven weg! Nu is hij leerling op beste (en duurste) prive school van Nairobi, wordt zijn uitvinding op zijn naam gepatenteerd en heeft hij een televisie optreden gehad in Amerika. Ook voor de Maasai is het verboden om op al het wild te jagen. Dit wordt streng gecontroleeerd door de rangers van de wildparken. De Maasai maken hun manyatta’s (hutten) van takken, modder en koeienmest. Het ene moment is hun dorp daar en het andere moment op een volgende plek. Bij Olaimutiek Gate is een schooltje voor Maasai kinderen, het daarnaast gelegen manyatta dorp wordt semi permanent bewoond door vrouwen en (schoolgaande) kinderen. Vrouwen zonder kinderen en oudere mannen kunnen een andere verblijf plaats hebben en de jonge mannen (moran) zijn vaak onderweg om het vee te hoeden. Met de vertegenwoordigers van de Maasia is afgesproken dat het dorp en de school te bezichtigen zijn door toeristen.

Op safari naar Maasai Mara National Reserve:
Bij Ewaso Ngiro ligt de feitelijk grens voor Maasai Mara NR, het tijdstip dat u hier passeert, geldt voor uw entree voor het wildpark. Bij Ololaimutiek Gate bijna 100 km in het wildpark is de ingangscontrole en worden de entreebewijzen gekocht.
Vanaf dit punt is het toegestaan om het panoramadak te openen en begint uw eerste game drive in de Maasai Mara. lees verder bij inspiratie

Accommodatie
Uit het ruime aanbod van lodges en tented camps in de Maasai Mara heeft
TaKe-U Adventure Safaris 2 vaste accommodaties geselecteerd. Een luxe lodge en een minder luxe tented camp. Alternatief is kamperen op een zeer eenvoudig kampeerterrein. lees verder bij accommodatie

Duur: 3 dagen

Verlenging mogelijk met 1 of 2 dagen

Aansluiting:
1.  op safari  naar Lake Nakuru  1½ dag  >>> lees verder
2.  op safari  naar Naivasha 1½ – 2½ dag >>> lees verder
3.  op safari  naar Nairobi ½ – 1 dag  >>> lees verder 
4.  op safari naar Tanzania 6 -10 dagen  >>> lees verder

Bestemmingen in Maasai Mara: